Want it? Work for it

Want it? Work for it

czwartek, 21 listopada 2013

Świadomy wybór - jak wybrać dobry SOK

W naszej codziennej diecie niezwykle ważną rolę odgrywają warzywa i owoce. Coraz więcej osób świadomie decyduje się na zakup zdrowych produktów w sklepie. Większą uwagę zwracamy też na etykiety.
Na rynku jest wiele rodzajów soków. Bardzo często są to soki, które swoimi zaletami nie ustępują tym wyciskanym własnoręcznie w domu.
Powinniśmy pamiętać, aby przy zakupie soku wybierać te najbardziej wartościowe:

  • SOKI JEDNODNIOWE - są wyciśnięte ze świeżych warzyw lub owoców. Niesłodzone, niebarwione, naturalnie mętne, niekonserwowane. Nie są pasteryzowane, dzięki czemu zachowują wiele cennych składników. Powinny być przechowywane w lodówce i wypite w ciągu 24 godzin - stąd też nazwa jednodniowe. Ich wadę stanowi wysoka cena - soczki takie są dostępne w cenie od 2 zł do 5 zł za małą buteleczkę 250ml.
  • SOKI TRZYMIESIĘCZNE - otrzymywane są ze świeżych owoców. Dzięki pasteryzacji mogą zachowywać większość walorów wyciskanych soków. Przechowujemy je w lodówce.

Zgodnie z informacjami WHO:
Rocznie pije się dziś w Polsce 25 litrów soku na osobę. W ostatnich dwóch latach świadomość tego, co zdrowe, poprawiła się na tyle, że spożycie wzrosło o 13 proc. i przekroczyło już średnią europejską (choć daleko nam jeszcze do liderów, takich jak Niemcy, gdzie wynosi ponad 40 l). Najczęściej wybierane przez Polaków smaki to pomarańczowy oraz jabłkowy, a następnie grapefruitowy, wieloowocowy, z czarnej porzeczki i pomidorowy. 
Poprawiła się także jakość soków. Obecnie wymagania Unii Europejskiej spełnia ok. 85 proc. produktów, a zastrzeżenia dotyczą głównie złego przechowywania lub sprzedaży po terminie ważności, a nie samej jakości. Nad tą zresztą czuwa Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i powołany przez nią Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK). 


Najkorzystniej na nasze zdrowie i urodę wpływają:
  • sok pomarańczowy - zawiera witaminę PP, dzięki której reguluje się poziom cukru we krwi. Zawiera też bardzo dużo witaminy C.
  • soki marchwiowe i marchwiowo-owocowe - bogate w beta-karoten, który jest przetwarzany w witaminę A, odpowiedzialną za rozwój organizmu oraz funkcjonowanie skóry.
  • nektar bananowy - zawiera kwas foliowy, niezbędny kobietom w ciąży oraz tym, które starają się o dziecko.
  • sok pomidorowy - bogactwo potasu. Wspomaga leczenie nadciśnienia.
  • soki z owoców cytrusowych - chronią przed infekcjami, ułatwiają trawienie i pomagają usunąć toksyny z organizmu. 
Ja zakochałam się w sokach. Codziennie wypijam szklankę soku marchwiowego jednodniowego. Niekiedy dokładam też inne soki. Odkąd spróbowałam - popadłam w uzależnienie :)

1 komentarz:

  1. Na szczęście to "zdrowe" uzależnienie :)
    _________________________
    mizernezmiany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń